
Stoof je lekker uit deze herfst!
Als het buiten koud is, is een stoofpot een welkome maaltijd. Een smeuïge, stevige en voedzame kost. Een stoofpotje is ook heel makkelijk te maken. Het heeft voornamelijk wat tijd nodig om te stoven, maar de voorbereidingstijd is heel erg kort. De meeste stoofpotten bevatten vlees, maar er zijn ook genoeg variaties te bedenken met vis of met alleen groenten.
Ga je vis of vlees stoven, dan is het belangrijk dat je dit eerst aanbraadt in een beetje olie. Kruid of zout wel eerst het vlees of de vis vlak voor het aanbraden, om het vlees niet uit te drogen. Laat het vet aan het vlees voor extra smaak. Daarna blus je het af met een vocht, zoals water, bouillon, sap, wijn, bier of azijn. Houd het deksel op de pan om geen vocht te verliezen. Je kunt het beste een stoofpot maken in een braadpan met deksel of een tajine.
Omdat stoven lang duurt, is het niet handig om slappe groenten of snel garende stukken vlees te gebruiken. Juist harde groenten (en fruit) en vlees of vis met een lange bereidingstijd, zijn uitermate geschikt voor de stoofpan. Om het stoofgerecht lekker te kruiden kies je voor harde kruiden, zoals laurierbladeren, rozemarijn, oregano, tijm, salie, kruidnagel en steranijs.
Stoofvlees
Kant-en-Klaar

